Merhaba Değerli okurlarımız, haftasonu yayınlanan Resmi Gazete ile birlikte uzun zamandır tartışma konusu olan sıfır araçlarda vergi matrahı ayarlaması ve yeni ÖTV dilimleri kamuoyu ile paylaşıldı. Sektörün genel anlamda tatmin olmadığı hatta kısa ve orta vadede satışlarda azalma ve zaten daralmış olan piyasayı daha da aşağı çekme çekinceleri de paylaşıldı.
Sektör temsilcilerinden Oyder bu kaygıyı paylaştığı basın bülteni ile duyurdu. Bültende ;
İlk matrah dilimi olan 70.000 TL’lik matrah bedelinin %21 artışla 85.000 TL’ye, ikinci dilim olan 120.000 TL’lik bedelin %8’lik artışla 130.000 TL’ye çıkarılmasının sektörümüzde satışlara nispi olarak olumlu etki edeceğini düşünüyoruz.
Bunun yanında düzenleme ile 130.000 TL’lik matrahın üzerinde kalan araçlara yönelik ÖTV oranının %60’dan %80’e yükseltilmesinin ise araç fiyatları üzerinde ciddi miktarda bir artışa neden olacağı endişesini taşıyoruz.
Bu durumda; Türkiye’de satılan her 10 aracın 6 tanesinin ithal modeller olması ve ortalama fiyatların 130.000 TL’nin üzerinde seyretmesi nedeniyle araç fiyatlarının daha da ulaşılması zor seviyelere çıkmasına neden olacağını düşünüyoruz.
Tüketicinin, yükselme eğilimindeki kredi faizlerinin üzerine bir de ÖTV düzenlemesi (%60-80) ile araçlara ulaşım maliyetlerinin artması, talepte önemli bir azalma yönünde potansiyel taşımaktadır. Gerek pandemi etkisi ile gerekse de faizlerin yükselmesi ile hem yetkili satıcılara hem de markalara planlama ve stoklama açısından ciddi ek yükler de getirecektir.
Ayrıca, kararnamenin ayın son gününde açıklanmış olması ve hemen yürürlüğe girmesi nedeniyle, ay içerisinde satışı gerçekleştirilmiş ve tüketici ile anlaşması sağlanan araçlarda önemli bir sorun yaratacağını düşünüyoruz. Bu uygulamanın 1 Eylül 2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesinin bu sakıncayı ortadan kaldıracağına inanıyoruz.
ÖTV matrah düzenlemesinin yaratacağı olumlu etki ile ÖTV oranlarındaki artışın yaratacağı olumsuz etki birlikte değerlendirildiğinde sektörümüzü kısa ve orta vadede daraltacak bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz. Bu düzenlemenin ikinci el piyasasındaki fiyat istikrarsızlığına da olumsuz katkı sağlayacak bir gelişme olmasından endişe duyuyoruz. Dediler.
Bu açıklamayı Türkiye’de Üretim yapan firmalardan Toyota’nın açıklaması takip etti. Toyota adına açıklama yapan Pazarlama Ceo’su Ali Haydar Bozkurt ise,
‘‘2018 yılından beri güncellenmeyen ÖTV matrahlarının nihayet güncellenmiş olmasını olumlu olarak değerlendiriyorum. Bununla birlikte, yapılan matrah ve oran güncellemeleri üst ve lüks segmentlerde fiyat artışlarına yol açarken, orta ve alt segmentlerin çok fazla etkilenmediğini görüyoruz. Buradan anladığımız kadarıyla, özellikle yerli üretilen araçların desteklenmesi, ithal ve lüks araçların satışlarının azaltılmasının hedeflendiği görülmektedir.
En başından beri söylediğimiz gibi, mevcut vergi sisteminin artık değiştirilmesi gerekmektedir. Sürekli olarak birçok tartışmaya sebebiyet veren, sadece motor hacmine ve matrah baremlerine göre kurgulanmış bu sistemin, sıklıkla güncellenmesi ihtiyacı doğmaktadır. Ayrıca, gelişen otomobil teknolojilerini desteklemekte eksik kalan bir sistemdir. Sadece motor hacmi ve matrah fiyatına göre bir otomobilden az veya çok vergi alınması, demode bir uygulama olarak kalmıştır. Gelişen teknolojileri takip eden, yeni bir vergi sistemiyle, devletin vergi kaybına yol açmadan, ancak vatandaşın da motor hacminden bağımsız olarak daha yeni teknolojilerle donatılmış olan araçlara ulaşabilmesini destekleyecek bir vergi sisteminin vakit kaybetmeden oluşturulması gerekmektedir.’’ şeklinde görüş beyan etti.
Gelinen noktada sektörün genel anlamda yapılan değişimi kısmen olumlu ancak yetersiz. Gelecek günler adına tehlikeli gördüğünü bundan dolayı matrah miktarını daha üst seviyeye çekilip dilimlerin daha makul makaslarda ayarlanmasını istiyoruz. Ayrıca otomobillerde uygulanan vergi sisteminin tamamen bir değişikliğe gidilmesini destekliyoruz.
Bu duruma güzel bir örneği ise şöyle açıklayabiliriz: İthal SUV bir aracı satın almak için kapora veren alıcılar bugün telefonlarını acı bir haberle açtı. ve kendilerinden 40.000 TL ek bir vergi ödemeleri gerektiği bilgisi verildi..
EBS Danışmanlık’ ın hazırladığı tabloda eski durum ve yeni durum ile ilgili detayları net bir şekilde okuyabiliyoruz.
Sevgiyle, sağlıkla ve mutlulukla kalın…
Korhan ÖNDER