Geçtiğimiz hafta başında Ekonomiye destek kapsamında açıklanan Kredi destek paketi ve Kredi faiz oranlarının büyük memnuniyetle karşılanırken kredi başvuruları da 5 Haziranda başlamıştı.
Bu kapsamda Yeni kredi destek paketine göre sıfır km otomobil alacaklar yüzde 0.49-0.69 aralığında faizle, 2. el otomobil alacaklar ise yüzde 0.82 faiz ile kredi çekebilecekler. Örnek vermek gerekirse daha önceden 100 Bin ₺ kredi çeken bir vatandaş 45 bin ₺ faizle 145 bin ₺ öderken yeni faiz oranlarına göre 100 Bin ₺ kredi kullanan bir müşteri 31 bin ₺ civarı bir faiz ödeyecek. Yaklaşık 15 bin ₺ lik bir avantaj elde etmiş olacak. Aylık ödeme örneği de verecek olursak; 0 km bir araç için 100 bin TL kredi çeken bir vatandaş 0.49 faizle 48 ay vadeli taşıt kredisini aylık 2 bin 397 ₺ ye yapacak buna göre de 48 ayın sonunda 100 bin TL’ye 115 bin 580 TL ödemiş olacak.
Geride kalan 2 iş gününe bakarsak Kredi Başvurularında otomotiv için 9 katlık bir artış olduğu görüldü.
Azami 6 ay ödemesiz toplam azami 60 ay vadeli 2. el binek otomobil ve ticari taşıt kredilerinde azami limit 150 bin TL olacak.
Bu krediden faydalanmak için o km araçların yerli üretim yani Türkiye’de üretilen otomobiller olması gerekiyor. Bu otomobillerin yabancı marka olmaları krediyi engellemiyor. Türkiye’de üretilmiş olmalarına bakılacak. Bununla beraber her marka isterse kendi kampanyalarını düzenleyecek.
Yaşanan gelişmelerden sonra açıklama yapan isimlerden biride sektörün önemli kuruluşlarından OYDER in Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ‘ydu.
OYDER Başkanı Şahsuvaroğlu, “Türkiye Cumhuriyeti otomotiv tarihinde ikinci eli destekleyen böyle bir faiz kampanyası görmedik. Bunlar sektörü ve bizleri motive eder ve işleri hızlıca toparlarız diye ümit ediyorum.” dedi.
Sıfır araçlardaki faiz kampanyasının devam ettirilmesini sektör adına oldukça olumlu karşıladıklarını belirten Oyder Başkanı, “Sıfır taşıtta yüzde 0,49 faiz oranıyla finansman imkanı 30 Haziran’da bitecekti. Bu destek devam ettirildi. Bu umut verici bir şey. Sonuçta faizlerin düşmesi, düşük olarak devam etmesi sıfır araçta hareketi sağlayacaktır. Çünkü sıfır araçta bir süre üretimlere ara verildiği için ve ithalat da yurt dışı fabrikalardan dolayı durduğu için sonuçta bir miktar araç satılmadı.” dedi.
Şahsuvaroğlu İkinci el araç satışlarının ise ocak-nisan arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,5 yükseldiğini ancak sadece nisan ayında yüzde 46’ya yakın düştüğünü ifade ederek, “Nisan ayında da sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğunu var sayarsak özellikle ikinci elde sunulan taşıt kredisi kampanyası ciddi manada sektörün önünü açar, sektörün işine gelir. Özellikle aracını değiştirmek isteyen ve ya kendine araç almak isteyen orta ölçekli işletmeler için de çok faydalı bir durum.” değerlendirmesinde bulundu.
Tabii bu dönemde en önemli sorunlardan biride araç bulmak ve 0 km araç temini. Murat Şahsuvaroğlu, sıfır araç tedariğindeki son duruma ilişkin ise şunları kaydetti:
“Araç bulunurluğu konusunda 15 Haziran’dan sonra çok sıkıntı yaşamayız. Şu anda fabrikalar üretime başladı. Yerli üreticiler ve yurt dışındaki fabrikalar da üretime başladı. Bir miktar sıkıntı olabilir belki haziran ayı başlarında.
Çünkü Avrupalı üretici önce kendi pazarını beslemenin, büyütmenin derdinde olur. Ondan sonra Türkiye’ye araç gönderir.” şeklinde konuştu.
Bizlerde açıklanan destekler ve yeniden araç üretiminin başlaması ile tedarikteki sıkıntılarında son bulması ile birlikte piyasanın canlanmasını ümit ediyoruz.