Ekonomikoto.com yayına başladığından beri maalesef gündemimizde dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ve bunun ülkemizde, dünyada otomotive olan olumsuz etkilerini konuştuk.
Gelinen son noktada beklenildiği gibi otomotivin üretim üssü olan Avrupa’da fabrikalar sustu ve üretim durdu. Ülkemizde de benzer bir şekilde iç ve dış pazara yönelik üretim gerçekleştiren markaların fabrikaları süreç geçinceye kadar çalışan sağlığı için üretimi durdurma kararı verdi.
Tabii bu süreçte çalışan sayısı azalsa da saha da showroom da çalışmalar ve satışlar devam etti, ediyor.
Ancak bu zorlu süreçte otomotiv markalarının hem çalışanlarına istihdama destek olma hem de üretim bantlarını sağlık sektörünün ihtiyacı olan “Solunum Cihazları” başta olmak üzere gereken cihaz üretimleri için tahsis etmeye başlaması da zor günlerdeki dayanışmaya çok güzel örnekler olarak dikkat çekti.
İlk hamleyi yapan otomobil üreticilerinden olan Toyota Alj Türkiye oldu. Bir basın bildirisi ile bu zor süreçte hiç bir çalışanın işten çıkarılmayacağı ve ödemelerinin yapılacağı duyurdu. Bu hassasiyetin bayiler tarafından da gözetlenmesini talep etti. Ayrıca otomotiv sektörünün paydaşlarından biz gazetecilerinde yayın organları ile ayakta kalmaları adına bir reklam desteği verileceği belirtilmişti. Bu açıklamayı Honda Türkiye’nin benzer açıklamaları ve diğerleri takip etti. Toyota Ceo ‘su Sayın Ali Haydar Bozkurt, Sözcü Gazetesi’nden Emre Özpeynirci ile yaptığı röportajda Özetle ‘’Kahramanlık değil farkındalık yaratmak amacındayız. Süreç ciddiye alınmazsa Maaşın değil ekmeğin derdine düşebiliriz. Önce bu süreci atlatalım sonra kayıplara ve yaraları sarmaya bakarız, görülen 2020 kayıp bir yıl olacak ancak bu süreçte en temel insani değerlerimize de sonuna kadar sahip çıkmalıyız şeklinde konuştu.’’
Bu sürecin birlik beraberlik ve empati ile aşılması şart. Bu mücadelenin diğer yönü Üretimi Sağlığa çeviren fabrikalardı. Bu noktada Renault Mais, Ford Otosan, Toyota gibi Fabrikalar üretim merkezleri çeşitli kalemlerde Sağlık çalışanlarının acil ihtiyacı olan ekipmanları üretmeye başladı. Bunların başında ise 3D Siperlikli Maske geliyor. Yine Koç Holding markalarından Arçelik’te ilk Solunum Cihazı prototipini başarı ile üreterek seri üretime geçmeye başladı.
Bu noktada her anlamda elinden geldiği kadar bu sağlık seferberliğine katkı sağlayan otomotiv sektörüne teşekkür borcumuz var. İnşallah en kısa sürede bu süreci atlatarak yeniden eski günlerdeki üretim ve ekonomik başarılar ulaşacağımızdan kuşkum yok.
Birde satış rakamlarına ve sahaya baktığımızda salgın öncesi malumunuz piyasada geçen yıl sonrası bir açılma ve hareketlilik vardı. Ancak Salgın sonrası hem Dünyada hem de Türkiye’de üretimin ara vermesi ve sipariş geçilememesi ile para piyasalarındaki ekonomik belirsizliğin ithal araçlardaki fiyatları şoklaması şu anda sektörü satış anlamında da durma noktasına getirdi.
Ebs Danışmanlığın hazırladığı rapora göre Mart ayı 50.008 adet satışla kapanırken bu rakam geçen seneye göre %1.6 daha iyi 39.887 adet ile otomobil de büyüme %3.26 olmuş. Ancak bu rakamlar Salgın öncesi önlemler tam başlamadan geldiği için asıl gerçekçi rakamlar; Nisan ,Mayıs, Haziranda belli olacak.
Korhan Önder
Yayın Editörü