Connect with us

Blog

OGTY’de büyük ödül nar kabuğundan araç içine biyo malzeme üreten Pomeco’nun!

OİB tarafından düzenlenen 13. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda (OGTY) büyük ödülün sahibi, nar kabuğu atığından bitki bazlı ve yüksek performanslı deri alternatifi üreten İpek Tüysüzoğlu oldu.

Otomotiv ve tekstilde kullanım alanı olan ve 900 bin TL’lik büyük ödüle uzanan Pomeco adlı proje, yüksek dayanıklılık, antibakteriyellik ve UV dayanımı gibi üstün performansları ile öne çıkıyor, düşük su tüketimi ve yüzde 90 daha az petrol bazlı girdisi ile çevresel etkisini minimuma indiriyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde düzenlenen 13. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda (OGTY) ödüller düzenlenen törenle sahiplerini buldu. OGTY’de finalist 10 proje arasından birinci Pomeco projesi ile İpek Tüysüzoğlu oldu. Toplamda 392 başvuru arasından birinci olan proje, 900 bin TL’lik büyük ödülün sahibi oldu. Üretim emisyonunun yüzde 8’ini oluşturan araç içi tekstil malzemelerine sürdürülebilir çözüm getiren Pomeco, nar kabuğu atıklarından elde edilen bitki bazlı ve yüksek performanslı bir deri alternatifi sunuyor. Eşsiz moleküler yapısı sayesinde yüksek dayanıklılık, antibakteriyellik ve UV dayanımı gibi üstün performans özellikleri sunmasıyla öne çıkan proje, üretim sürecinde düşük su tüketimi ve yüzde 90 daha az petrol bazlı girdi kullanılarak çevresel etkileri de minimuma indiriyor.

Yarışmada Fire-Stopper projesi ile ikinci olan Büşra Atkesen 600 bin TL, BBA VTOL projesi ile üçüncü olan Ahmet Serdar Batkan 550 bin TL, Digiforming ile dördüncü olan Aziz Karaburun 500 bin TL ve Genoride ile beşinci olan Gökhan Yağcı da 450 bin TL almaya hak kazandı.

Türk otomotiv girişimcilik ekosisteminin en önemli parçasına dönüşen OGTY’de ilk beş proje 3 milyon TL nakdi ödül ve Patent Tescil Ödülü aldı.

Ayrıca İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde ilk 5’e giren girişimler, İTÜ Çekirdek Kuluçka hakkı kazanarak bir yıl boyunca büyüme ve globalleşme yolculuklarında destek sağlayacak Growth programına katılma şansı elde etti. Ek olarak Big Bang Startup Challenge Yarışmasına katılma hakkı ile otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma ayrıcalığı da yakaladı.

İzmir’de Şehir İçi Hareketlilik temasıyla düzenlendi

Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek koordinatör birliği olan OİB’in sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla 2012 yılından bu yana düzenlendiği OGTY, bu yıl İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde “Şehir İçi Hareketlilik” teması ile gerçekleştirildi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ve OİB OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ev sahipliğinde düzenlenen OGTY, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü İlker Murat Ar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ile sektör profesyonellerinden akademisyenlere, girişimcilerden öğrencilere yoğun katılıma sahne oldu.

Etkinlikte “Yapay Zeka: Tasarımın Bugünü ve Geleceği” başlığı ile sanatçı Bager Akbay ve Geleceğe Bugünden Hazır Olmak başlığı ile Ongun Tan birer konuşma yaparken, Şehir İçi Ulaşımın Geleceği ve Şehir İçi Hareketlilik Sistemlerinde Regülasyonlar başlıkları ile paneller de düzenlendi. Etkinlikte OGTY’ye En Çok Proje Gönderen Üniversite Ödülünü ise Bursa Uludağ Üniversitesi aldı.

Çelik: “Bu yılı da rekor ihracatla kapatacağız”

Törende konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Son 18 yılda 17 kez sektörel bazda ihracat şampiyonuyuz. Tüm zorluklara rağmen 2024 yılını da yeni bir ihracat rekoru ile kapatmaya hazırlanıyor. Geçen yıl ihracatın yüzde 15’ini gerçekleştirdi. Bu yıl da yaklaşık 37 milyar dolarlık rekorla kapatacağız. Sektörümüzde geçen yıl adet bazında 1.47 milyon araç üretildi, bunların yüzde 70’i ihraç edildi. Bugün yüksek üretim kalitesi ile tüm dünyaya ihracat yapabilecek kapasite ve seviyede yer alıyoruz. Üretimde yerlilik oranımız oldukça yüksek. Bu da 2016 yılından bu yana dış ticaret fazlası veren bir sektör olmamızda çok önemli bir nokta. OİB olarak bu başarıları katma değerli üretimle katlayarak devam ettirmek için düzenlediğimiz OGTY’de, otomotiv endüstrisindeki dönüşüm doğrultusunda, genel tasarım, yazılım ve otomotiv sektöründe farklılık yaratacak otomotiv ve mobilite çözümleriyle ilgili projeler değerlendiriliyor. Bu yıl da tema sektörün şu anda gündeminde yer alan “Şehir içi Hareketlilik” oldu. Otomotiv endüstrisinin geçirdiği bu dönüşüm sürecinde ülkemizi öncü konumuna getirebilmek için gençlerin yenilikçi tasarımlarına büyük önem veriyoruz. Sadece otomotiv endüstrisinin değil, ülkemizin de geleceği cesur, yaratıcı ve girişimci gençlerimizin elinde. Bu nedenle yeni yatırımlara ve genç girişimcilere önemli destekler sağlamaya öncülük ediyoruz” dedi.

Burhanoğlu: “Her iki yatırımdan biri OGTY’den çıktı”

OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu “Türk otomotiv sektörü dünyadan yüzde 1,5 alıyor. Sektörümüz 70 yıllık birikimi ile 35 milyar dolar ihracat yapıyor. Oysa yeni iş modelleri ile potansiyel çok daha fazla. Bu nedenle OGTY ile gençlere yatırım yapıyoruz. Geldiğimiz noktada sektörümüzdeki her iki yatırımdan biri OGTY’den çıkıyor. İTÜ Çekirdek ile iş birliği kapsamında desteklediğimiz girişimlerin yüzde 60’ı şirketleşiyor. En büyük uğraşımız zaten onların endüstriye kazandırılması. Bugüne dek dereceye giren projelerin cirosu 26 milyon doları geçti. İstihdam sayısı 1.500’ü aştı. Değerleme 360 milyon dolar oldu. TOGG’a parça veren çok sayıda startup var. Bunların dördü OGTY’den çıktı. TOFAŞ’a parça veren, Ford’la çalışan firmalarımız var. Artık mobilite girişimcileri nereden can suyu alacağını biliyor. OGTY’ye yatırımcı sanayicilerin ilgisi çok kıymetli. Sanayicilerimiz, sektörün dönüşümüne ayak uydurmalı, geleceğin hikayeleri ile karşılaştığında, yatırımlarını, desteğini esirgememeli. Gelecekte sonsuz taşınabilen enerjileri konuştuğumuz daha farklı iş modelleri karşımıza çıkacak. OGTY’de bugünün teması olan Şehir içi Hareketlilik ise hepimiz için kıymetli. Çünkü sektör olarak havayı kirletiyor, gürütü yapıyoruz. Çözüm getirmek lazım” dedi.

OGTY’de İlk Beş Proje

1.POMECO:

Nar kabuğu atıklarından elde edilen bitki bazlı bir deri alternatifi sunan POMECO, eşsiz moleküler yapısı sayesinde yüksek dayanıklılık, antibakteriyellik ve UV dayanımı gibi yüksek performans özellikleri sunmasıyla öne çıkıyor. Proje, üretim sürecinde düşük su tüketimi ve yüzde 90 daha az petrol bazlı girdi kullanılarak çevresel etkileri de minimuma indiriyor.

2.FIRE-STOPPER

Türkiye’nin ilk endüstriyel simbiyoz örneklerinden olup, maden atıkları kullanılarak geliştirilen yangın önleyici malzemelerden oluşuyor. Yerli atık ve kaynakların yeşil yöntemle afet önleyici amaçla kullanılmasını içeren projede, yangın öncesinde yüzeylere uygulanan malzemeler, yangın esnasında alevlerin yayılmasını engelliyor.

3.BBA VTOL

Sağlık ve savunma sektörlerindeki lojistik ihtiyaçları karşılamak için geliştirdiği insansız hava aracı sistemleri, yüksek taşıma kapasitesine sahip, uzun menzilli özelliğe sahip bulunuyor. Kırsal ve altyapı açısından kısıtlı bölgelerde tıbbi malzeme ve kritik öneme sahip ürünlerin çevre dostu şekilde hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlıyor.

4.DIGIFORMING

Pres hatlarında derin çekme yöntemiyle sac şekillendirme işlemi esnasında oluşan yırtık, incelme ve kırışma hatalarının oluşmadan önce önlenmesi amacıyla geliştirildi. Prosesteki bozulmayı makine öğrenmesi teknikleriyle erken seviyede tahmin eden yenilikçi üretim teknolojisi, ideal pres parametrelerini hesaplayarak preste otonom kontrol ile üretimde kalite ve verimlilik artışı sağlıyor.

5.GENORIDE

Jeneratif sürüş teknolojisiyle, elektrikli bisiklet alanında devrim yaratıyor. Geliştirilen sistem, pedal gücünü doğrudan elektrik enerjisine dönüştürerek, mekanik bağlantıları ortadan kaldırıyor ve dijital olarak kontrol edilen sabit pedal direnci sunuyor. Böylece kullanıcılara her türlü yol koşulunda konforlu bir sürüş deneyimi yaşatır.

OGTY ile 2012 yılından bu yana elde edilen sonuçlar

  • Beş binden fazla başvuru yapıldı.
  • 129 proje ödül aldı.
  • Yaklaşık 6,9 milyon TL nakdi ödül dağıtıldı.
  • ⁠OİB ve İTÜ Çekirdek iş birliği kapsamında desteklenen girişimlerin yüzde 60’ı şirketleşti.
  • Girişimler, 1.500 kişilik istihdama ve ⁠20 milyon dolar ciroya ulaştı,
  • 48 milyon dolar yatırım aldı.
  • 360 milyon dolar değerlemeye ulaştı.

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Škoda’nın Elektrikli Modelleri Türkiye Yollarına Çıkıyor

Škoda, e-mobilite alanındaki iddiasını genişleyen model yelpazesi ve avantajlı fiyat politikasıyla güçlendiriyor. Markanın yeni nesil elektrikli ve plug-in hibrit modelleri, Türkiye’deki müşterilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Avrupa’da en çok tercih edilen tam elektrikli otomobiller arasında yer alan Enyaq ailesi, lansmana özel 2.599.900 TL’den başlayan fiyatlarla showroomlarda yerini alırken, kompakt boyutları, çevreci teknolojisi, zengin donanımları ve rekabetçi menzili ile şehir içi ve şehir dışı kullanıma elektrikli bir SUV alternatifi olarak öne çıkan Elroq lansmana özel 1.849.900 TL fiyatı ile satışa sunuluyor. Plug-in hibrit teknolojisine sahip Škoda’nın en çok tercih edilen modelleri arasında yer alan Superb’in, elektrikli olarak 151 kilometrenin üzerinde şehir içi seyahat imkânı sunan plug in hibrit modeli ise lansmana özel 2.999.900 TL’den başlayan fiyat ile Yüce Auto-Škoda yetkili satıcılarında yer alıyor.

yuce-auto-skoda-genel-muduru-zafer-basar-2.jpg

“Türkiye pazarına özel fiyatlar”

Škoda olarak, elektrikli ve hibrit araçlara geçiş sürecinde müşterilerine en iyi deneyimi sunmayı hedeflediklerini belirten Yüce Auto Škoda Genel Müdürü Zafer Başar, “Yeni Elroq, Enyaq, Enyaq Coupé ve Superb Plug-in Hibrit modellerimizle Türkiye’nin elektrikli otomobil dönüşümüne öncülük ediyoruz. Özellikle Elroq modelimizde, Türkiye pazarına özel avantajlı fiyatlandırma politikamızla müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Elroq 60 modelimizin Türkiye fiyatı, üreticiden alınan özel destek sayesinde 50 kWh’lık versiyonun fiyatına denk geliyor. Bu avantajlı fiyat politikasıyla Yüce Auto-Škoda olarak elektrikli araç sahipliğini daha erişilebilir kılmayı amaçlıyoruz. Tam elektrikli araçlarımızın da ürün gamımıza katılması ile müşterilerimize marka tarihimizin en geniş ürün gamını sunuyoruz” şeklinde değerlendirdi.

Elektrikli araçlara geçiş sürecinde en çok karşılaşılan kaygılardan birinin menzil ve şarj süresi endişesi olduğunu sözlerine ekleyen Başar, “Bu endişeyi en aza indirmek için, bayilerimizi 360 kW’lık hızlı ve verimli olan DC şarj üniteleriyle donattık. Üstelik bu hizmeti yalnızca Škoda kullanıcılarına değil, tüm marka ve model elektrikli araç kullanıcılarına sunuyoruz.” dedi

elroq-2.jpg

İki etkileyici gövde tipi: Enyaq ve Enyaq Coupé

Škoda, yenilenen Enyaq ailesi ile elektrikli araç pazarındaki çıtasını daha da yükseltiyor. Yeni Enyaq ailesi, daha önce olduğu gibi SUV ve Coupé olmak üzere iki farklı gövde tipinden oluşuyor. İki farklı batarya boyutu ile sunulan yeni Enyaq ve Enyaq Coupé, 150 kW’den (204 PS) 210 kW’ye (285 PS) kadar güç üreten motor seçenekleriyle tercih edilebiliyor.

Enyaq ailesi 60 ve 85x modellerinden ürün gamıyla tüm müşteri beklentilerini karşılıyor. 63 kWh batarya kapasiteli Enyaq 60 ve Enyaq Coupé 60, arka aksta bulunan 150 kW (204 PS) elektrik motoruyla 310 Nm tork değerine sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 8,1 saniyede gerçekleştiren bu versiyonlar maksimum 160 km/s hız ile sınırlandırıldı. Şehir içi 538 kilometreden fazla menzil sunulan Enyaq 60 ve Enyaq Coupé 60 modelleri aynı zamanda 165 kW DC Şarj kapasitesi ile yüzde 10’dan yüzde 80 batarya doluluğuna yalnızca 24 dakikada ulaşabiliyor. 82 kWh ile daha büyük bir bataryayı gövdesinde bulunduran Enyaq Coupé 85x, arka bölümde konumlanan elektrikli motora ek olarak ön aksta da elektrik üniteyle kombine ederek dört tekerlekten çekiş imkânı sunuyor. 210 kW (285 PS) güç ve 545 Nm tork üreten elektrikli bir motorla performans ile verimliliği bir arada sunuyor. Enyaq Coupé 85x modeli 0-100 km/s hızlanmasını yalnızca 6.7 saniyede gerçekleştiriyor. Şehir içi 663 kilometreden fazla menzili ile uzun yolculuklar için ideal bir seçenek olan yeni Enyaq Coupé 85x’in 82 kWh bataryası, 175 kW maksimum şarj gücü sayesinde DC hızlı şarj istasyonlarında batarya seviyesini %10’dan %80’e sadece 28 dakikada doldurulabiliyor.

superb-plug-in-hibrit-1.jpg

Kompakt boyut, zengin donanım: Elroq

Škoda Elroq 63 kWh kapasiteye sahip tek batarya seçeneği ile satışa sunuluyor. Elroq, 60 versiyonuyla 543 km’den fazla menzili kullanıcısına sukarken, 150 kW/204 PS güç çıkışıyla verimlilik ve performansı bir araya getiriyor.
Elroq 60, hızlı şarj teknolojisiyle de elektrikli araç pazarında bir adım öne çıkıyor. 165 kW’ya kadar DC hızlı şarj desteği sayesinde, aracın 63 kWh kapasiteli bataryası sadece 24 dakika içerisinde yüzde 10’dan yüzde 80 kapasiteye kadar şarj olabiliyor. Elroq 60 modeli, AC şarj istasyonlarında 11 kW’ya kadar şarj hızlarını destekliyor ve yalnızca 6 saat 30 dakikada %0’dan %100’e şarj edilebiliyor. Bu hızlı şarj özelliği, Elroq’u günlük kullanımda da son derece pratik bir seçenek haline getiriyor.

superb-plug-in-hibrit-2.jpg

Superb’de plug-in hibrit motor seçeneği

Superb’de plug-in hibrit seçeneği, performansa katkı sağlarken aynı zamanda yakıt tüketiminde de fark yaratıyor. 25,7 kWh batarya kapasiteli ve 1.5 lt TSI motorlu Škoda Superb PHEV e-Sportline, 204 beygir güç ile 350 Nm tork değeriyle dikkat çekiyor. Otomobil 0-100 km/s hızlanmasını ise 8,1 saniyede tamamlıyor. Elektrik motorunun desteğiyle birlikte Superb PHEV e-Sportline, şehir içi 151 km ve kombine 128 km yalnızca elektrik motoru ile sürüşe imkân tanırken 100 km’de sadece 0,4 lt’lik yakıt tüketimi değeriyle öne çıkıyor.

Superb’in tüm seçeneklerinde olduğu gibi plug-in hibrit modeli de DSG otomatik şanzımanla (yalnızca PHEV için 6 ileri DSG) eşleştirilerek her sürüş koşulunda yüksek konfor, performans ve verimliliği kullanıcısına sunuyor. Škoda Superb PHEV Türkiye’de ilk etapta sadece e-Sportline donanım paketiyle satın alınabiliyor.

Skoda’dan elektrikli modelleri için özel avantajlar

Škoda elektrikli modellerinin Türkiye satışına güçlü bir başlangıç yaparken, sunduğu ayrıcalıklı hizmet paketiyle de fark yaratıyor. Teslimatla birlikte müşterilerine, Türkiye genelindeki D-Charge istasyonlarında geçerli 15.000 TL değerinde ücretsiz hızlı şarj hakkı sunuluyor.

OTOPODYUM

Continue Reading

Blog

ANADOLU ISUZU’DAN YÜK HAFİFLETEN KAMPANYA

Anadolu Isuzu, müşterilerinin işine güç katacak, güvenilir ve ekonomik çözümler sunmaya devam ediyor. 31 Mayıs’a kadar devam edecek “Yükünüzü Hafifleten Kampanya” ile tüm kamyon modelleri 1.200.000 TL’ye kadar, 24 ay vadeli ve %1,99 faiz oranlı kredi ile sunuluyor.

Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, yaz mevsimine avantajlarla dolu bir kampanya ile “Merhaba” diyor. Tüm kamyon modellerini kapsayan özel kampanya ile müşterilere 1.200.000 TL’ye kadar, 24 ay vadeli ve %1,99 faiz oranlı kredi fırsatı sunuluyor. Bu fırsatın yanısıra isteyen müşterilere üç ay ödemesiz kampanya fırsatları da sunuluyor. Anadolu Isuzu, 31 Mayıs 2025 tarihine kadar geçerli olacak kampanya ile işini büyütmek veya filosunu yenilemek isteyen tüm ticari araç sahiplerine kolaylık sağlamayı hedefliyor. Anadolu Isuzu’nun ticari araç modelleri, yüksek performans, ticari kullanımda kritik öneme sahip olan dayanıklılık, güç ve yüksek manevra kabiliyetleriyle öne çıkıyor.

Kamyon alımlarında avantajlı koşullardan yararlanarak, Anadolu Isuzu kalitesini deneyimlemek isteyenler, kampanya hakkında daha fazla bilgi almak ve fırsatlardan yararlanmak için Anadolu Isuzu bayileri ile iletişime geçebilir.

 

Continue Reading

Blog

Hyundai’nin Popüler Modeli TUCSON’a Yeni Bir Donanım Seçeneği

Hyundai Motor Türkiye, C-SUV segmentindeki beğenilen modeli TUCSON’a yeni bir donanım seviyesi daha ekledi.

Optimum özellikler sunan “Prime” donanım seviyesi, benzinli motor seçeneğiyle de satın alınabilecek.

1.6 T-GDI benzinli motor seçeneğiyle birlikte sunulan yeni donanımda 19 inç alaşım jantlar öne çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl makyaj operasyonu geçiren TUCSON, şık tasarımı, çeşitli motor seçenekleri ve farklı donanım seviyeleri ile segmentinin en iddialı oyuncularından.

Tam 21 yıl önce tanıtılarak satışa sunulan ve hızla Hyundai’nin en çok tercih edilen modellerinden biri haline gelen TUCSON, Türkiye’nin de dahil olduğu birçok pazarda dikkat çekici başarılara imza attı. C-SUV segmentindeki rekabeti yeniden şekillendiren TUCSON, etkileyici tasarımı, gelişmiş teknolojisi ve üstün sürüş özellikleriyle kullanıcıların gönlünde taht kurarak markanın en beğenilen modellerinden biri olmayı başardı. Türk tüketicisi tarafından da yoğun ilgi gören TUCSON, güçlü mirasından aldığı ilhamla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Modern ve sportif tasarımıyla C-SUV segmentine yeni bir soluk getiren TUCSON, Türkiye’de benzin, hibrit ve dizel olmak üzere üç motor seçeneği ve beş farklı donanım seviyesi ile satışa sunuluyor. Şimdi ise kullanıcılara yeni bir donanım seviyesi daha sunuluyor. 1.6 T-GDI benzinli motor seçeneğine eklenen yeni Prime versiyonu, 19 inç alaşım jantlarla ilgi çekiyor.

TUCSON Prime’da yer alan diğer donanımlar ise; Direksiyondan Kumandalı Vites Kulakçıkları, Kendiliğinden Kararan İç Dikiz Aynası (ECM), 12,3” Çift Entegre Bilgi ve Multimedya Ekranları, LED Ön Farlar, Gündüz Farları ve Pozisyon Lambaları, Direksiyona Entegre Vites Kolu (E-Shift by Wire), Elektrikli Açılır Sunroof, Karartılmış Arka Kapı Camları, Elektronik Park Freni (EPB), Elektronik Kontrollü Çift Bölgeli Klima, Tek Dokunuşlu Elektrikli Camlar (Ön ve Arka) olarak öne çıkıyor.

1.6 litrelik turbo beslemeli T-GDI motorla 5.500 devirde 160 PS güç üreten otomobilde 7 ileri çift kavramalı DCT otomatik şanzımana yer veriliyor. Maksimum olarak 1.500 – 3.500 devirler arası 265 Nm tork üreten otomobilin son hızı ise 192 km/s olarak veriliyor. 0-100 hızlanması ise 4×2 versiyonda 9.4 saniye (4×4 9.8 sn).

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2019 SUV4CROSS markası tescilli bir markadır.