Salı, Aralık 3, 2024
Ana SayfaCrossoverTest Sürüşü: Honda Jazz Crosstar e:HEV

Test Sürüşü: Honda Jazz Crosstar e:HEV

Ekonomikoto.com Test ekibinin yeni konuğu Honda’nın ürün gamında e:HEV logosunu taşıyan ilk modeli olan yeni Honda Jazz ve aileye katılan Crosstar . Şık tasarımı ve ferah iç mekanı ile dikkat çeken otomobil tarzı ile şehrin yıldızı olmaya aday.

 

Honda Jazz, 4‘üncü nesli ile Türkiye yollarına çıktı. Yeni nesil Jazz ile birlikte aileye katılan Jazz Crosstar versiyonu ise tasarım detaylarıyla SUV benzeri görünümü ile dikkat çekiyor.

Test ettiğimiz ailenin yeni üyesi Jazz Crosstar, yerden yüksek yapısı, suya dayanıklı döşemeleri ve entegre tavan rayları ile standart versiyondan ayrışıyor.

Jazz Crosstar; iddialı ön ızgara tasarımı, çamurluk kemerindeki siyah kaplamalar ve şık yan eşikler dışında versiyona özgü 16 inçlik gümüş ve siyah alaşımlı jantlarla da SUV tarzını yansıtıyor.

Ön panjur gibi ön tamponda farklı tasarıma sahip ve SUV havası bu bölümde de devam ettiriliyor. Ön tamponun alt kısmındaki siya detaylar kapı altlarında ve arka tamponun altında da devam edip küçük bir arazi aracı görünümü destekleniyor.

Yüksek konumlandırılan ve bagaj kapağına da taşan stop grubu otomobile şık bir hava katıyor.

Jazz Crosstar’ın içine girdiğinizde ilk olarak ferahlık hissi sizi cezp ediyor. İnce A sütunları, önceki nesilde 69 derece olan yatay görüş açısını 90 dereceye çıkartıyor.

Yeni Jazz’ın tasarımında yapılan yenilikler sayesinde ince sütunlar, gizli cam silecekleri ve sade konsol tasarımı, panoramik ön cam ve ön kelebek camları daha fazla görüş alanına imkan sağlıyor. Ön camın eğimi ve kelebek camlarının büyüklüğü içeride ferahlık hissini oluşturuyor.

Çift kollu direksiyon simidi Hona E’yi anımsatıyor. Yeni Jazz’ın modern bir görünüm sunan kaliteli malzemeler ve yumuşak dokunma hissi uyandıran yüzeyleri dikkat çekiyor. Sürücü odaklı konsolun ince ve yatay tasarımı geniş bir görüş alanı sağlıyor ve kabin içi ferahlık hissini güçlendiriyor.

Pratik kullanımı ile dikkat çeken 7 inçlik TFT gösterge paneli ve tüm versiyonlarda standart olarak sunulan 9 inçlik HMI dokunmatik ekran ile kullanım kolaylığı sunuluyor.

 

Sürücünün elinin altında ve erişimi kolay kumandalar kullanım ergonomisini destekliyor.

Ön koltuklar bu sınıf bir otomobili için yeterli konforu sunuyor. Hibrit sisteme ait donanımların Honda mühendisliği ile şasi ve motor bölgesine entegre edilmesiyle bagaj hacmi koltukların kullanım şekline bağlı olarak 298 litre ile 1199 litre arasında değişim gösteriyor.

Arka koltuklar 1 metre diz mesafesi (tam olarak 986 mm) ve tek dokunuşla katlanıyor. Arka koltuklar daha önceki Jazz’lardaki gibi oldukça fonksiyonel.

Jazz için geliştirilen e:HEV teknolojisinde sistem; bir adet elektrik motoru, bir adet jeneratör, bir adet 1.5 i-VTEC benzinli motor, lityum iyon batarya, yenilikçi bir sabit oranlı şanzıman ve tüm sistemin birbiriyle uyum içerisinde çalışmasını sağlayan akıllı bir güç kontrol ünitesinden oluşuyor.

Elektrik motoru 109 PS gücüne sahip ve 253 Nm tork üretiyor. 1498 cc hacmindeki benzinli motoru 98 PS güç ve 131 Nm tork üretiyor. Yeni Jazz Crosstar’ın  0-100 km/s hızlanmasını 9.9 saniyede tamamlıyor ve 175 km/s maksimum hız değerine ulaşan motor performansıyla dikkat çekiyor. Akıcı bir sürüş deneyimi sunan hibrit sisteme sahip yeni Jazz Crosstar’ın ortalama yakıt tüketim değeri ise 4.0 lt.

e:HEV sistem; üstün sürüş keyfi ile yüksek yakıt verimliliği sunmak üzere üç farklı sürüş modundan yararlanıyor. EV Sürüş modunda lityum iyon batarya elektrik motoru daha yoğun bir şekilde beslerken; Hibrit Sürüş modunda iken motor, elektrik jeneratörünü harekete geçiriyor ve jeneratör elektrik motoru besliyor.

Benzinli Sürüş modunda ise benzinli motor kilitli bir kavrama üzerinden doğrudan ön tekerlekleri harekete geçiriyor.  Genel olarak şehir içi sürüş koşullarında, sistem EV Sürüş ve Hibrit Sürüş arasında geçiş yaparak verimliliği en üst seviyeye taşırken; otoyol sürüşlerinde ve hızlanma anında ise Benzinli Sürüş elektrik motoru tarafından destekleniyor.

Hibrit Sürüş modunda benzinli motorun gücü, jeneratör motoru ile bataryayı şarj etmek üzere yönlendiriliyor.

Ayrıca Elektrikli Sürüş modu otomobil yavaşlarken de devreye giriyor ve rejeneratif fren yoluyla elde edilen enerji ile bataryayı şarj ediyor.

Yolcular tarafından hissedilmeyen sürüş modları arasındaki geçiş için yüksek hızlı elektrik motoru mümkün olduğu kadar hafif, kompakt ve verimli olacak şekilde Honda mühendisleri tarafından geliştirildi.

Geleneksel bir şanzıman yerine yeni Jazz, hareketli bileşenler arasında doğrudan bağlantı sağlamak için tek bir sabit dişli oranına sahip olan yeni Elektronik Sabit Hızlı Şanzıman (e-CVT) donanımı ile sunuluyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Popüler Paylaşımlar